Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Utenfor Huset
Arrangør ISFiT
ISFiT (ISFiT)
Dato 15. februar
Tid 19.00 - 20.30
Billett Gratis inngang
Aldersgrense Ingen aldersgrense

ISFiT + Friby Trondheim: Litterær salong om oversettelse

ISFiT, i samarbeid med Friby Trondheim, inviterer til en litterær salong om oversettelse og dens funksjon i deling av kunnskap på tvers av landegrenser. Vil du lære mer om gjendiktning, og om rollen den spiller i en globalisert verden? Lurer du på hvilke konsekvenser det får for litteraturen når ytringsfriheten begrenses?

Dette er spørsmål som panelet bestående av Asieh Amini, Marte Huke og Mathias Reinholt Samuelsen vil utforske 15. februar. Panelsamtalen ledes av fribykoordinator Adria Scharmen. Etter samtalen blir det høytlesning av Aminis poesi fremført av forfatteren selv og Marte Huke. Det åpnes også for spørsmål fra publikum i ca 30 minutter. Spørsmålene sender du inn her: https://forms.gle/Zut6zL9GKqdaQQ3q9

Arrangementet vil foregå digitalt på bakgrunn av korona situasjonen, vi ønsker velkommen til live stream på Facebook

Fribyordningen er organisert av Norsk PEN og for at en person skal kunne bli en fribyforfatter må han/hun beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sine ytringer. Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, og ble i 1921 stiftet som en internasjonal litterær klubb som skulle være et kamporgan for forfatteres rett til ytringsfrihet.

Asieh Amini er en iransk poet, journalist, feminist og internasjonalt anerkjent menneskerettighetsaktivist som i 2005 ble kåret til den fremste yngre poet i Iran av UNESCO. I 2007 kom hun på kant med det autoritære styret i Iran, og ble arrestert og fengslet etter å ha protestert mot straffeforfølgelse en 19 år gammel jente. Amini har blitt tildelt en rekke utmerkelser, Human Rights Watchs Hellmann/Hammett-pris (2009), Oxfam Novib/PEN-prisen (2012), Ord i Grenseland-prisen (2014), og har siden 2010 vært fribyforfatter i Trondheim. I 2011 publiserte hun sin første diktsamling på norsk, titulert Kom ikke til mine drømmer med gevær, oversatt til norsk av Nina Zandjani.

Marte Huke er en norsk poet, forfatter og gjendikter og debuterte på Tiden Norsk Forlag med diktsamlingen Delta i 2002. Huke har studert tysk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, litterær gestaltning ved Gøteborgs Universitet og gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun er opptatt av å få lyrikk ut til folket, og har blant annet vært med å etablere Æ Å Trondheim Litteraturfestival. Huke har i samarbeid med Amini gjendiktet Aminis verker til norsk.

Mathias Reinholt Salberg Samuelsen er en norsk poet, gjendikter og redaktør, og bodde fra 2013 til 2018 i Trondheim kommunes forfatterbolig, Adrianstua. Samuelsen er stipendiat ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, har gått forfatterstudiet i Bø, studert japansk og har en master i litteraturvitenskap. I 2013 startet han forlaget Beijing Trondheim med Rune F. Hjemås, og siden 2015 har han arbeidet som kunstnerisk rådgiver for Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

Adria Scharmen har de siste årene jobbet som programrådgiver og fribykoordinator ved kvalifiseringssenteret for innvandrere i Trondheim. Hun har bodd og studert i USA, Spania, Kina og Costa Rica, og har en master i fred- og konfliktstudier fra UN mandates University for Peace. Scharmen engasjerer seg for kultur, litteratur, nyskapelse og rettferdighet – spesielt for minoriteter.

Medlemsbilletter kan omgjøres til ikke-medlemsbilletter mot et mellomlegg i hoveddøren under åpningstid på konsertdagen. Før du kommer til Samfundet må du sette deg inn i våre smittevernsrutiner. De finner du her

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler