Lokale | Utenfor Huset |
Arrangør | ISFiT
ISFiT (ISFiT)
|
Dato | 18. februar 2021 |
Tid | 18.00 - 19.30 |
Billett | Gratis inngang |
Aldersgrense | Ingen aldersgrense |
ISFiT: COVID-19: a case study
Hva er vitenskap?
Den 31. desember 2019 rapporterte Wuhan’s helsekomitee et antall mistenkelige virustilfeller. Mens COVID-19 spredte seg rundt i verden, startet jakten på å forstå den nye pandemien. Fordi pandemien har hatt en så inntrengende effekt på folks liv, har motivasjonen, metoden og prosessen til forskningen knyttet til pandemien vært mye mer synlig enn det vitenskapelige undersøkelser vanligvis er.
Det overordnede temaet til ISFiT i år, er “creating knowledge”. På et grunnleggende nivå, er forsking og den vitenskapelige metoden iboende koblet til å skape og bruke kunnskap, men på grunn av dens generelle utilgjengelighet for allmennheten, er den noen ganger dårlig forstått. Dette inkluderer forståelsen av hva som motiverer forskning, hvordan forskningsmetoder er utviklet og den faktiske vitenskapelige prosessen, når en påstand lagt fram av en artikkel kan stoles på, osv. Ved å bruke COVID-19 pandemien som en casestudie presenteres det en unik mulighet for å belyse og diskutere de mange aspektene til forskning og hvordan den påvirker våre liv.
Med oss for å diskutere dette har vi:
Camilla Stoltenberg
Administrerende direktør for Folkehelseinstituttet (FHI). I denne rollen har Stoltenberg fungert som hovedansvarlig for rådgivning og koordinering med den norske regjeringen i utviklingen av retningslinjer for håndtering av COVID-19 pandemien, både i forbindelse med nedstengingen av det norske samfunnet i mars og april, og den videre håndteringen av pandemien. I tillegg har Camilla Stoltenberg hatt en veldig synlig rolle i mediene som et ledd i å kommunisere retningslinjene ut til den norske befolkningen.
John-Arne Røttingen
Global Helseambasadør ved det norske Utenriksdepartementet. I denne posisjonen jobber Røttingen blant annet med koordineringen av den norske globale helseinnsatsen i et forsøk på å begrense spredningen av COVID-19, inkludert distribusjonen av vaksiner til alle land, uavhengig av betalingsevne. Før sin nåværende posisjon, jobbet John-Arne Røttingen som administrerende direktør for Norsk Forskningsråd og har også tidligere fungert som spesialrådgiver til WHO.
Sulalit Bandyopadhyay
Postdoktor ved NTNU, Institutt for Kjemisk Prosessteknologi. Forskningen hans fokuserer på utviklingen og bruken av funksjonaliserte magnetiske nanopartikler. Han var en av lederne til teamet som utviklet den norske COVID-19 testen. Dette gjorde det mulig for norske myndigheter å kraftig øke lastekapasiteten i april.
Nina Kristiansen
Ansvarlig redaktør i forskning.no og skribent for serien Uviten i Aftenposten. Nina Kristiansen er utdannet journalist og har jobbet innen vitenskapsformidling mesteparten av sin karriere. I begynnelsen av pandemien skrev Nina Kristiansen i Uviten om risikoen og fallgruvene som følge av det ekstremt høye tempoet i forskningen på COVID-19.
Moderator: Christopher Devik Fjeldstad
PhD-student ved NTNU og generelt interessert i vitenskapsformidling og bruken av vitenskap i den offentlige samtalen. Christopher er en del av gruppen som organiserer paneldebattene under ISFIT.
Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.