Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Utenfor Huset
Arrangør ISFiT
ISFiT (ISFiT)
Dato 19. februar 2021
Tid 17.00 - 18.30
Billett Gratis inngang
Aldersgrense Ingen aldersgrense

ISFiT: Beyond Reason

Det Empiriske og det Hinsidige

Så lenge vi har eksistert, har mennesker prøvd å forstå verden rundt seg, og selv i dag med våre ekstremt sofistikerte teknologiske innovasjoner og oppdagelser, er sannheten om hvordan alt fungerer et unnvikende mysterium som store tenkere prøver å tyde. Gjennom historien har vitenskap og religion hatt et ambivalent forhold, og dette har reist spørsmålet om religion og vitenskap kan sameksistere i søken etter visse typer kunnskap, blant annet knyttet til hvordan universet ble til, dets lover, og hva som forankrer våre moralske verdier. Denne debatten er like relevant som den alltid har vært og i denne paneldiskusjonen ønsker vi å utforske forholdet mellom vitenskap og religion i skapelsen (eller oppdagelsen) av kunnskap, hva slags typer spørsmål de stiller, hvordan de rettferdiggjøres, og kompatibiliteten mellom disse modusene for å oppnå sannhet om universet.

Med oss for å diskutere dette har vi:

Katarina Pajchel
St. Katarina Pajchel er en dominikansk søster og medlem av den katolske dominikanerordenen. Før og etter at hun hadde kommet inn i den religiøse levemåten hadde Katarina studert og jobbet med forskning og eksperimentell partikkelfysikk relatert til eksperimentene ved CERN. For rundt syv år siden begynte hun å undervise og forske i naturfagutdanning ved Institutt for grunnskole- og videregående lærerutdanning ved OsloMet, og har snakket i det offentlige rom om vitenskap og religion som to forskjellige måter å gripe verden på.

A. C. Grayling
Anthony Grayling er professor i filosofi og forfatter, og har skrevet over tretti bøker om idehistorie, etikk, filosofi, biografi og mye mer. Grayling er spesialist i epistemologi, logikk og metafysikk, og er stipendiat i både Royal Society of Arts og Royal Society of Literature. Han er også visepresident for Humanists UK og æresassistent for The Secular Society, og har i sin bok The God Argument: The Case against Religion and for Humanism skrevet om vitenskap som konkurrerende med religion for å oppnå kunnskap. Han har ofte dukket opp i britiske medier hvor han diskuterer filosofi og offentlige anliggender, inkludert ateisme og religiøsitet.

Varadaraja V. Raman
Varadaraja V. Raman er en teoretisk fysiker som jobber som professor ved RiT. Raman er en av de mest aktive forfatterne om hinduisme og vitenskap og har også vært på PBS sin TV-serie Closer to Truth hvor han ofte snakker om møtepunktet mellom vitenskap og hinduisme. Raman søker å etablere harmoni mellom de to, og står derfor i midten av disse posisjonene ved å forsvare at evolusjonær teori blir akseptert av religioner, og argumenterer for at religion og vitenskap prøver å besvare de samme spørsmålene.

Moderator: Halvor Kvandal
Halvor Kvandal er en universitetsforeleser ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, hvor han underviser i filosofi. Kvandal har skrevet om epistemologiens evolusjon og den kognitive vitenskapen ved tro, i tillegg til de normative implikasjonene for teist religioner.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler