Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Styret
Styret
Dato 23. januar
Tid 18.00 - 20.00
Billett Påmelding
Aldersgrense 18 år

Samfundsmøte: Uigur – etnisk rensning i moderne tid

Samfundsmøte om Uigurene i Kina med Muetter Iliqud og Kristoffer Rønneberg!

Uigurer er en folkegruppe bosatt i Xinjiang-provinsen i Kina, ofte omtalt som Øst-Turkestan. Kinesiske myndigheter har lenge drevet med massiv overvåkning, kulturell assimilasjon og indoktrinering i det kommunistiske partiprogrammet for dette folkeslaget. I senere tid har det kommet fram at uigurer over hele Kina blir tvunget inn i “omskoleringsleire” og fabrikker, omringet av piggtråd og vakttårn. De blir ikke tillatt å praktisere sin religion eller følge sin kultur, og mange blir fraskilt sine familier eller tvunget på flukt. I 2020 ble det avslørt at de siste årene har kvinner blitt tvangssterilisert av myndighetene, som juridisk defineres som folkemord.

I november 2019 publiserte The New York Times mer enn 400 lekkede dokumenter om hvordan kinesiske myndighetene jobber for å bryte ned den uigurske minoriteten. Blant dokumentene er en upublisert tale fra president Xi Jinping, som oppfordrer tjenestemenn til å vise «ingen nåde». I følge Amnesty, journalister og andre menneskerettsorganisasjoner, skal over én million Uigurer være innesperret i fangeleire. Aftenposten omtaler det som “den største masseinterneringen av mennesker siden jødeutryddelsen i andre verdenskrig.” Når VG kontaktet den kinesiske ambassaden i Norge om omskoleringsprogrammet, sier de Xinjiang lenge har vært plaget av terrorisme og ekstremisme, og at «utdannings- og instruksjonssenteret» er et forsøk på å motarbeide dette.

Så hvordan ser situasjonen ut i dag? Med oss for å belyse dette har vi Muetter Iliqud fra Den norske uigurkomiteen, der hun sitter i styret som kommunikasjonsansvarlig, og Kristoffer Rønneberg som er utenriksjournalist i Aftenposten og har dekket uigursituasjonen i Kina over flere år.

Medlemsbilletter kan omgjøres til ikke-medlemsbilletter mot et mellomlegg i hoveddøren under åpningstid på konsertdagen. Før du kommer til Samfundet må du sette deg inn i våre smittevernsrutiner. De finner du her

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler