Information
Restaurant
Events
Volunteer

Norsk
Member
Internal
Area Storsalen
Organizer Styret
Styret
Date 23. January 2021
Time 18:00 - 20:00
Ticket Registration
Age limit 18 years

This event will be in Norwegian

This event will be in Norwegian

Uigurer er en folkegruppe bosatt i Xinjiang-provinsen i Kina, ofte omtalt som Øst-Turkestan. Kinesiske myndigheter har lenge drevet med massiv overvåkning, kulturell assimilasjon og indoktrinering i det kommunistiske partiprogrammet for dette folkeslaget. I senere tid har det kommet fram at uigurer over hele Kina blir tvunget inn i “omskoleringsleire” og fabrikker, omringet av piggtråd og vakttårn. De blir ikke tillatt å praktisere sin religion eller følge sin kultur, og mange blir fraskilt sine familier eller tvunget på flukt. I 2020 ble det avslørt at de siste årene har kvinner blitt tvangssterilisert av myndighetene, som juridisk defineres som folkemord.

I november 2019 publiserte The New York Times mer enn 400 lekkede dokumenter om hvordan kinesiske myndighetene jobber for å bryte ned den uigurske minoriteten. Blant dokumentene er en upublisert tale fra president Xi Jinping, som oppfordrer tjenestemenn til å vise «ingen nåde». I følge Amnesty, journalister og andre menneskerettsorganisasjoner, skal over én million Uigurer være innesperret i fangeleire. Aftenposten omtaler det som “den største masseinterneringen av mennesker siden jødeutryddelsen i andre verdenskrig.” Når VG kontaktet den kinesiske ambassaden i Norge om omskoleringsprogrammet, sier de Xinjiang lenge har vært plaget av terrorisme og ekstremisme, og at «utdannings- og instruksjonssenteret» er et forsøk på å motarbeide dette.

Så hvordan ser situasjonen ut i dag? Med oss for å belyse dette har vi Muetter Iliqud fra Den norske uigurkomiteen, der hun sitter i styret som kommunikasjonsansvarlig, og Kristoffer Rønneberg som er utenriksjournalist i Aftenposten og har dekket uigursituasjonen i Kina over flere år.

Events at the Student Society can be adapted for visitors with movement and hearing impairment. See here for more information.

Sponsors
Festivals