Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Klubben
Arrangør Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
Dato 26. august 2020
Tid 18.00 - 19.30
Billett Påmelding
Aldersgrense Ingen aldersgrense

Onsdagsdebatt: Gratis kollektivtransport

Debatt om gratis kollektivtransport med Nils Fearnley, Jon Gunnes, Ingrid Skjøtskift og Roald Arentz.

I mars innførte Luxembourg, som det første landet i verden, gratis kollektivtransport for alle reisende i hele landet. Hensikten var å redusere bruken av biler, og som et sosialt tiltak. Kostnadene blir da i stor grad flyttet over på skattleggingen, slik at de rikeste tar den største delen av regningen. Her i Norge har det i løpet av høsten 2019 og i vinter vært gjennomført prøveprosjekter i Moss og Fredrikstad med gratis kollektivtransport i 3 måneder. Disse prosjektene har vist til en økning i passasjerer som følge av tiltaket. Tilsvarende prosjekter har likevel vist at passasjerveksten til dels kommer fra de som allerede sykler og går, og ikke fra de som kjører bil. På den måten har ikke tiltakene den miljømessige virkningen som en kunne sett for seg, ved å skulle redusere biltrafikken. Innføring av gratis kollektiv er derimot ikke uten kostnader, da det utløser behov for å finansiere tilbudet på en annen måte enn gjennom billettinntekter, som i dag under norske forhold tilsvarer omkring halvparten av omsetningen.

I hvilken grad er gratis kollektivtransport en mulig løsning for massetransport i norske byer, som Trondheim? Kan innføring av gratis kollektivtransport brukes som et miljøtiltak? Og er miljøgevinsten stor nok til å forsvare kostnadene det vil innebære? Er det betalingsvilligheten som forhindrer bilister fra å endre reisevaner fra bil til kollektivtransport? Hvilken muligheter er det for å gjøre det gratis for enkelte demografier, som studenter og lavtlønnede?

For å debattere saken har vi med oss forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt, Nils Fearnley, nestleder for transport- og komminkasjonskomitteen og stortingsrepresentant fra Venstre for Sør-Trøndelag, Jon Gunnes, leder i Høyres bystyregruppe i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, og bystyrerepresentant for Rødt i Trondheim, Roald Arentz.

Dagens ordstyrer er Sunniva Wergeland.

Grunnet korona-pandemien er man nødt til å "kjøpe" billetter, billetten er bare tilgjengelig for medlemmer og blir lagt ut én uke i forkant.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler