Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Klubben
Arrangør Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
Dato 16. januar 2019
Tid 18.00 - 19.30
Billett Gratis inngang
Aldersgrense 18 år

Onsdagsdebatt: Er gaming farlig?

Velkommen til årets første Onsdagsdebatt!

I ifølge medietilsynet spiller over 90 prosent av gutter og over 60 prosent av jenter i alderen 9–18 år dataspill i Norge. Dette har fått flere til å reagere, og alt fra bekymrede foreldre til samfunnsarbeidere og forskere har deltatt i debatten om hvorvidt dataspill er skadelige eller ikke. Den sterke kritikken mot gaming har gått ut på at det kan føre til avhengighet, og videre gå ut over skolegang, arbeidsliv og hverdagsliv. På grunnlag av dette stadfestet blant annet verdens helseorganisasjon i 2018 at spillavhengighet skal betegnes som en psykisk lidelse. Men hvorfor er kritikken mot gaming så sterk? Er det egentlig så mye farligere å leve seg inn i et dataspill enn det er å leve seg inn i en spennende bok?

Det har nemlig også blitt pekt på mange positive sider ved gaming. Dataspill skaper arenaer for mestring, og kan fungere som frihavner for barn og unge som ellers opplever en vanskelig hverdag. I tillegg kan gaming utvikle mentale funksjoner som oppmerksomhet, multitasking, effektivitet og fleksibilitet. Så hva er egentlig greia - er gaming farlig? Og i så fall, i hvilken grad? Bør du skru av Xboxen for godt, eller kan du game videre med god samvittighet?

Med oss for å debattere dette temaet har vi med oss Harald Solbu, fagkoordinator hos NAV i Trondheim. Vi har også med oss tidligere rådgiver hos medietilsynet Khalid Ezat Azam, som har forsket på barn og unges mediebruk. Ezat Azam er også utdannet sosiolog og forsker nå på foreldres involvering i barns mediebruk ved universitetet i Oslo.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler