Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Klubben
Arrangør Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
Dato 15. november 2017
Tid 18.00 - 20.00
Billett Gratis inngang
Aldersgrense 18 år (student), 20 år (ikke-student)

Onsdagsdebatten: Alternativ medisin

Er alternativ medisin falske lovnader og rent lureri av mennesker som ikke vet bedre, eller kan det være nyttig behandling når skolemedisinen ikke strekker til?

Det florerer av personlige beretninger om hvordan alternativ medisin har kurert alt fra magesmerter og ryggplager til kreft og utmattelse. Ofte hører det til historien at den tradisjonelle legevitenskapen ikke var tilstrekkelig for å kurere disse plagene og sykdommene. Det var derimot healing, homeopati, akupunktur eller andre alternative behandlingsformer. De fleste har ei tante, en venn eller en bekjent som er overbevist om effekten, fordi ”det fungerte for meg”. Likevel slår forskningen fast at disse behandlingsformene ikke har noen beviselig effekt. Det ser ut til å være en konflikt mellom vitenskapelig kunnskap og pasienters erfaring. Noen vil hevde at alternativ behandling er å betale i dyre dommer for lureri og placebo. Andre hevder det er løsningen på våre helseproblemer.

Hvorfor strider vitenskapen mot det brukerne erfarer? Hvorfor tyr så mange til alternativ medisin og behandling, hvis det faktisk ikke har noen effekt? Og dersom noen opplever at det har en effekt, spiller det noen rolle at de velger en alternativ behandlingsform?

Dette er noen av spørsmålene som skal debatteres i Onsdagsdebatten: Alternativ medisin. Med oss har vi Gunnar Tjomlid, Kristian Gundersen og Vinjar Fønnebø. Gunnar Tjomlid er samfunnsdebattant, blogger på saksynt.com og er forfatter av boken «Placebodefekten - Hvorfor alternativ behandling virker som den virker». Kristian Gundersen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han er uttalt skeptiker til alternativ medisin, og har skrevet boken ”Snåsakoden” om temaet. Vinjar Fønnebø, direktør ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Fønnebø er utdannet lege og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Dette er Onsdagsdebatten: en kveld der du kan stikke innom Samfundet for å koble av med litt god, gammeldags meningsutveksling. Vi inviterer til diskusjon, politikk og debatt over en lav sko, med Samfundet og samfunnet som bakteppe.

Vel møtt til onsdagsdebatten i Klubben 15. november kl 18.00!

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler