Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Klubben
Arrangør Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
Dato 15. mars 2017
Tid 18.00 - 19.30
Billett Gratis inngang
Aldersgrense 18 år

Onsdagsdebatten: Hvem eier døden?

Hva setter du høyest, det ukrenkelige menneskelivet eller retten til å bestemme over eget liv - også når det skal avsluttes?

Aktiv dødshjelp er når en lege avslutter et liv, etter vedkommendes eget ønske, forespørsel og samtykke. Den offentlige debatten har vært preget av det moralske og etiske aspektet, hvor både motstandere og forkjempere har påberopt seg å ivareta menneskeverdet, med sikte på å kunne gi mennesker en verdig død. Hvem definerer egentlig hva menneskeverd er? Er menneskesynet vårt uverdig dersom vi tillater at folk avslutter livet, eller er det uverdig å tvinge mennesker til å leve et liv de ikke ønsker? Blir døden mer verdig dersom vi velger selv når den skal inntreffe?

Aktiv dødshjelp er ikke tillatt i Norge i dag. Men flere undersøkelser viser at mer enn halvparten av befolkningen stiller seg positive til dette. Likevel er det kun FrP av partiene som har det programfestet, og også Legeforeningens uttalelser går klart imot aktiv dødshjelp. Nederland, Belgia og Luxemburg er de eneste landene i Europa som i dag tillater aktiv dødshjelp, og i Sveits er assistert selvmord tillatt. Flere Nordmenn drar hvert år til Sveits for å avslutte livet. Er den voksende andelen “selvmordsturister” et signal om et manglende tilbud i Norge? Og hvorfor er standpunktet til legene og de politiske partiene så sprikende fra den øvrige befolkningen? Og med en aldrende befolkning, høy gjennomsnittlig levealder og mangel på helsepersonell, kan aktiv dødshjelp være løsningen på eldrebølgen?

Dette er noen av spørsmålene som vil bli diskutert i Klubben 15. mars. Vi har med oss følgende debattanter:
Mathilde Tybring-Gjedde, politisk rådgiver for Høyre.
Lucie Kathrine Sunde-Eidem, bystyrerepresentant for Venstre i Trondheim.
Ole Peder Kjeldstadli, leder av organisasjonen Retten til en verdig død.
Pål Kleppestad, lege ved intensivavdelingen på St. Olavs og ansatt ved det medisinske fakultetet NTNU.

Onsdagsdebatten er en kveld der du kan stikke innom Samfundet for å koble av med litt god, gammeldags meningsutveksling. Vi inviterer til diskusjon, politikk og debatt over en lav sko, med Samfundet og samfunnet som bakteppe.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler