Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Styret
Styret
Dato 6. november 2021
Tid 18.00 - 20.00
Billett Billett inkludert i inngang
Aldersgrense 18 år

Samfundsmøte: Jemen

Konflikten i Jemen blir av FN sambandet kalt verdens største humanitære krise, og på dette Samfundsmøtet ønsker vi å se nærmere på akuratt dette. Politisk uro, væpnet konflikt og kuppforsøk har preget landet siden slutten av andre verdenskrig, men hvorfor er det slik, og hva er det som har ført til denne konflikten?

I dag er konflikten hovedsakelig mellom Houthi-bevegelsen i nord og de statlige myndighetene. Jemen har de siste årene vært preget av ødeleggende krig, økonomisk krise og kollaps i offentlige tjenester. Det ble tidligere i år kjent at norske våpen har blitt brukt i nettopp denne konflikten, men i hvor stor skala er dette snakk om og stemmer dette egentlig? Hvordan påvirker den norske, og den internasjonale våpenindustrien, denne konflikten?

På Samfundsmøte: Jemen ønsker vi å forstå krisen, hvordan Covid-19 pandemien har påvirket situasjonen, hva som må til for en fremtid uten konflikt i Jemen og hvordan Norge har bidratt til denne konflikten og hvordan vi her i landet videre kan bidra til fred, og ikke økt konflikt, i Jemen.

Med oss for å snakke om dette har vi Cecilie Hellestveit, jurist, folkerettsekspert, konfliktforsker og utenrikspolitisk kommentator. Hun har skrevet boken Ulykkelige Arabia. Verden etter Jemen hvor hun skildrer den glemte konflikteni Jemen, og bidrar med god oversikt og bakgrunnskunnskap over situasjonen.

Øyvind Bernhardsen kommer også, han har jobbet som fysioterapaut i Jemen, men da konflikten tok seg opp endte han med å ta hånd om døende og døde krigsoffer. Han bidrar med personlige erfaringer fra Jemen og arbeidet som bistandsarbeider.

I tillegg kommer Dag Hoel, filmprodusert, forfatter og foredragsholder. Han har skrevet boken Fred er ei det beste: fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien, og kan mye om den norske våpenindustrien, og salg av norske våpen til Forente Arabiske Emirater som er mistenkt for krisgsforbrytelser i Jemen.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler