Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern
Lokale Storsalen
Arrangør Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
Dato 17. mars 2021
Tid 18.00 - 19.30
Billett Påmelding
Aldersgrense Ingen aldersgrense

Onsdagsdebatt: Matsvinn

Onsdagsdebatt om matsvinn!

Er du ikke medlem, men ønsker å delta? Kontakt styret-pr@samfundet.no.

——

Nordmenn kaster 390 000 tonn mat hvert eneste år. Dette er tall vi hører ofte, men som kan være vanskelige å sette i kontekst. Oversatt betyr det at i hver enkelt av de norske husholdningene utgjør matsvinnet hele 13 prosent av forbruket – hvilket betyr at hver åttende handlepose kastes. Er ikke det litt pinlig? Viser dette til en enorm overflod av ressurser vi ikke greier å forvalte, eller ligger det mer bak? Vi sitter på verdenstoppen av muligheter og ressurser, så hvorfor løser vi ikke dette på en bedre måte?

Matsvinn er et stadig økende miljøproblem, da det utelukkende er ressurser rett i søpla. I 2016 innførte Frankrike en matkastelov. En slik lov har blitt vurdert som unødvendig av Landbruks- og matdepartementet. Matsvinn er også hodeløs økonomisk politikk - da vi i Norge årlig kaster mat til en verdi av 22 milliarder kroner. Dette er mat mange vil redde, men ei heller dumpsterdiving er lov. Hva kan vi forbrukere gjøre, og hvorfor nektes enkeltpersoner mat som allerede er kastet?

Men dessverre er det slik at det meste av matsvinnet ikke er forbrukerbasert, og det hele er langt utenfor min og din kontroll. Enorme mengder mat går i søpla hvert eneste år, før det i det hele tatt har nådd butikkhyllene. Dette svinnet tas ofte ikke med i beregningen, og forbrukeren blir med det stående som det store verstingen når matsvinnet kalkuleres.

Hvem bestemmer over det skjulte matsvinnet, og hvem er det egentlig som tjener på det?

Med oss for å debattere dette har vi leder for Matsentralen Trøndelag Marte Lønvik Bjørnsund, Regionssjef for Rema 1000 Midt-Norge Vidar Andersen, og høyrepolitiker og medlem av Næringskomiteen Guro Angell Gimse.

——

Spørsmål? Kontakt styret-pr@samfundet.no eller send melding på Facebook.

Presse? Kontakt styret-presse@samfundet.no.

Debatten streames på samfundet.no/live, Samfundets YouTube-kanal og Facebook. Debatten blir også lastet opp i sin helhet på YouTube-kanalen i etterkant.

Før du kommer på Samfundet er det viktig at du har satt deg inn i våre rutiner. De finner du her: samfundet.no/smittevern.

Arrangement på Samfundet kan tilrettelegges for besøkende med bevegelses- og hørselshemminger. Se her for mer informasjon.

Sponsorer
Festivaler