Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern

Studentersamfundet i Trondhjem 1945

Ingen som ikke selv var med på det kan sette seg inn i den ubeskrivelige lykkefølelsen det var å oppleve tyskernes kapitulasjon i Norge etter over fem års krig og okkupasjon.

Allerede samme dag, 8 mai 1945 rykket vi inn i Det Røde Runde Hus ved Elgseter bro. Samfundet lå så å si i ruiner. Tyske soldater hadde brukt det som et slags sirkus med bl.a. ponnier på gulvet i Storsalen. Tunge, jernbeslåtte støvler hadde trampet rundt på og hakket opp også de andre gulvene og trapper. Vi brukte bokstavelig talt spader på å måke ut møkka.

På denne bakgrunn er det fantastisk å tenke på at det første møtet i Samfundet etter krigen fant sted allerede 17.mai, bare ni dager etterpå. Det var et møte som ingen av oss som var der noensinde vil kunne glemme, 1400 mennesker i Storsalen og en eventyrlig stemning, som merkelig nok aldri gikk over styr.

Alle krefter var satt inn maksimalt og fra første dag. Her kom de rett fra fengslene og fangeleirene i Norge og Tyskland, flyktningleirene og politistyrkene i Sverige og alle de som hadde levd opptil flere år i dekning i stadig redsel for å bli oppdaget. Stuet sammen i Storsalen sang vi alle syv versene av Ja, vi elsker unisont og av full hals. Teksten var trykt på Festmøte-programmet. Og Kongesangen og Trondhjemssangen og Vår egen lille verden, innimellom alle talene av formannen og fylkesmannen og biskopen og rådmann, ordfører, rektor o.s.v. o.s.v.

Deretter gikk vi umiddelbart igang med å forberede Uka-45 Go-A-Head, som hadde Urpremiere 3.november.

Men i mellomtiden: 7.juni var daværende kronprins Olav hedersgjest på et møte som om mulig var like fullpakket og stilig som det første. Han var jo ikke bare Samfundets æresmedlem, men også Ridderskabet Det Sorte Faars høye beskytter, Hertugen av Belfaar. En liten privat parantes: (Det gjorde et mektig inntrykk på oss i Resji, som jo satt Ring-side at Krompen kjederøkte Teddy, men bare halve sigarettene og stompa resten i askebegeret, som vi etterpå kasta oss over, vi som ikke hadde smakt tobakk på mange år).

Slik kom Samfundet i gang igjen, en hei-dundrende ny start !

På oppfordring og med glede,

Gulleråsen, 6.8.1998

Orvar Braaten

Sponsorer
Festivaler