Informasjon
Restaurant
Arrangementer
Opptak

English
Medlem
Intern

Kampfondbevilgning til Redningsselskapet

Hittil i år har det ankommet 219.000 flyktninger over Middelhavet til Europa. Samtidig har over 2000 mennesker omkommet i forsøket på å nå Europa. Studentersamfundet i Trondhjem har et Kampfond. Fondet er på ca 130.000 kr og man kan gi opptil 10% av fondets verdi til et formål som ikke har fast drift og som trenger rask støtte. I kveld, lørdag 22. august, vedtok Samfundsmøtet å bevilge 10.000kr til Redningsselskapets operasjon i Middelhavet etter et resolusjonsforslag fremmet av Styret.

De siste årene har krig og uroligheter i Midtøsten og på Afrikas horn ført til en betydelig økning i antall mennesker som søker trygghet og et verdig liv i Europa. I følge Røde Kors har antall flyktninger i verden økt til over 50 millioner, som er det største antallet siden andre verdenskrig. Per i dag finnes det ingen lovlige veier inn i Europa for hverken flyktninger eller økonomiske migranter. Dette tvinger hundretusenvis av mennesker inn i armene på menneskesmuglere og ut i åpent hav i utrygge farkoster. Dette er mennesker som risikerer livet for å leve. Tall fra FN viser at over 2000 menneskeliv har gått tapt i Middelhavet hittil i år. I 2014 omkom 3279 mennesker.

I juli 2015 besluttet Redningsselskapet å sende redningsskøyta Peter Henry Von Koss til middelhavet for å operere i grenseområdet mellom Hellas og Tyrkia. Dette vekket sterke reaksjoner blant mange av dem som sitter trygt i lenestolen her hjemme i Norge. Fra kommentarfeltenes grumsete avkroker våknet trollene nok en gang til liv, og det flommet over av hat. Her er et eksempel fra VGs kommentarfelt, som vi mener illustrerer hva slags holdninger som finnes der ute blant våre landsmenn:

“La dem bare drukne sier nå jeg, disse lykkejegerne er ikke Europa sitt problem. Vi har overhodet ikke plass til dem i vårt system, det er fult opp her. Når de selv er så dumme at de bruker for små båter som de overfyller til de grader er det bare nødt til og gå sånn. At dem heller ikke bruker de oppsparte midlene sine på en flybillett til Europa.”

Slike ytringer er idioti, det er hjerterått, og det er forakt for menneskeliv.
Ved å fremme dette resolusjonsforslaget ønsker Styret å markere avstand fra hatefulle ytringer, enten de fremkommer anonymt i et kommentarfelt, eller i full offentlighet fra politikere i regjeringspartier. Samtidig ønsker vi selvfølglig å rekke en hjelpende hånd til det fantastiske arbeidet Redningsselskapet utfører i middelhavet. Senest natt til fredag ble 93 migranter reddet utenfor den greske øya Lesbos. De tok også ombord én død person.

Når Fremskrittspartiet i disse dager bruker hundretusener av kroner på en annonsekampanje mot at Norge skal ta i mot Syriske flyktninger, ønsker vi at Studentersamfundet i Trondhjem skal stå frem som et godt eksempel på hvordan vi alle faktisk kan hjelpe dersom vi virkelig vil det.

Sponsorer
Festivaler