Area | Klubben |
Organizer | Samfundets Debattkomité
Samfundets Debattkomité (SDK)
|
Date | 2. October 2018 |
Time | 18:00 - 20:00 |
Ticket | Free entrance |
Age limit | 18 years |
Debatt: Fremtidens matproduksjon
Vi følger opp Samfundsmøte: Bærekraftig mat med debatt på tirsdag!
I 2013 ble tidenes første laboratoriedyrkede burger spist på en konferanse i London finansiert av Google-penger. Muskelstamceller tatt fra en ku ble av nederlandske forskere dyrket videre i laboratoriet til å bli muskelceller. Resultatet ble en deilig hamburger som kostet småpene $330 000. Forsknings- og innovasjonsaktiviteten innen dyrket kjøtt fagområdet har økt betydelig de siste årene og man mener slikt kjøtt vil være på markedet til en pris til rundt $10 per burger om noen år. Kan du tenke deg å svi av hundrelappen på en burger dyrket i laboratoriet?
Vel, om forskerne har rett har du ikke noe valg - for dette er nemlig framtida! Dagens kjøttproduksjon er en klimaversting og en av de største truslene for dyre- og plantemangfoldet. Bioteknologisk produsert kjøtt vil gi mindre energiforbruk, mindre transport og mindre bruk av jord til forproduksjon og beitebruk, flere vitaminer, sunnere fett og bedre smak. Endelig kan veganere spise kjøtt med god samvittighet. Hurra!
Men er det egentlig så enkelt? Kan vi stole på teknologien som trer frem? Hvor stor er gevinsten? Prøver vi å leke gud i nok en lekegrind? Hvordan vil dette påvirke de som jobber innen dagens matproduksjon? Har vi med dette dømt alle U-lands bønder til en katastrofal framtid?
I anledning Matuka på Samfundet tar vi derfor i samarbeid med Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) debatten TIRSDAG 2. oktober. Da får vi besøk av Sissel Rønning fra matforskningsinstituttet Nofima som forsker på in vitro cellesystemer, Per Berg fra Nortura som er direktør FoU og nyskaping og Helge Brattebø fra NTNU, som er professor i industriell økologi og leder for NTNU Bærekraft.
Vi sees!
Events at the Student Society can be adapted for visitors with movement and hearing impairment. See here for more information.